Palandöken Erzurum’un merkezinde yer alan büyük ilçelerdendir, yüzölçümü 700 km2’dir. Volkanik yapılı dağlık bir araziye sahip olan ilçe meraların geniş yer kapladığı arazisiyle hayvancılığa müsait bir yapıdadır.
Palandöken, Erzurum’un karasal iklime sahip ilçelerinden biridir. İlçede kış ayları soğuk ve kar yağışlı; yaz ayları ise sıcak ve kuraktır. Yaz mevsimi kısa sürelidir. Karasal iklime bağlı olarak; ilçede yaz ve kış mevsimleri arasında yüksek sıcaklık farkı görülmektedir.
Halihazırda 1980 sonrası şehir yapılanmasıyla belirlenen Yenişehir ve Yıldızkent bölgeleri de dahil olmak üzere Palandöken İlçesi Erzurum tarihi ve ekonomisi bakımından oldukça önem arz etmektedir. Kış Sporları ve Dağ Turizminin yapıldığı hemen tüm alanlar ya bu ilçede yer almakta ya da bu ilçeden geçiş sağlanmaktadır. İlçede kültür, inanç ve kış turizmi ve doğa sporları ekseninde dikkat çekici çokça imkan, tarihi ve doğal kaynak bulunmaktadır. Şehirle iç içe olan Palandöken ilçemizin florası konusunda son dönemlerde dikkat çekici ve örnek nitelikteki çalışmalar yapılmakta olup ilçe konumu ve tarihi Erzurum il merkezinden ayrı düşünülemez.
Şehir merkezinde olduğu için ilçe halkının geçim kaynakları kamu ve özel sektördeki iş alanları dahil, birçok küçük ve orta ölçekli işletmelerde yapılan ticaret, sanayi ürünlerine dayanmakta ve merkeze bağlı köy ve mahallelerde tarım ve hayvancılık belli ölçeklerde yer tutmaktadır.
Palandöken’de Tarihi ve Doğal Mekanlar Başlıca Şöyledir;
İlçe, yakın tarihe ışık tutan tabyalar ve cephaneliklerin yoğun olduğu bir bölgedir. Hemen hemen önemli Tabyaların tümü bu bölgededir.
İlçede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Abdurrrahman Gazi, Pir Ali Baba, Kümbetli Ahmet Baba ve Maksut Efendi Türbeleri yer almaktadır.
Ayrıca Kış Turizmi açısından başta 2011 Kış Olimpiyatlarının da yapıldığı Palandöken Kayak Merkezi başta olmak üzere bir çok turistik alan da Palandöken İlçesinde yer almaktadır.
2017 yılı Nüfus verilerine göre nüfusu 169.478’dir.
Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız