Saat Kulesine Takılan “ALEM” yakıştı. -
Saat Kulesine Takılan “ALEM” yakıştı.
Saat Kulesine Takılan “ALEM” yakıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 2020 yılı Erzurum Kalesine yönelik yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kale Mescidinin Minaresi olarak kullanılan Tepsi Minare (Saat kulesinde) bulunan “ÇAN” sökülerek müzeye götürüldü. Tepsi Minare’ye “ALEM" takıldı.
Büyük Selçukluların Anadoluyu fethederken beyliklerinden biri olan Saltuklular (1072-1202) Erzurum'u mesken olarak seçmişlerdir. Selçukluların ilk eseri sayılan ve Erzurum Kalesi surları içerisinde bulunan,1124-1132 yıllarında inşa edildiği düşünülen “Tepsi Minare” (Saat Kulesi) ilk olarak kale içerisinde yer alan kale mescidinin minaresi olarak kullanıldı. Daha sonraki zamanlarda farklı görüntüleri ve kullanımları doğrultusunda çeşitli isimler almıştır. Son olarak yaşanan işgaller sırasında gözetleme kulesi olarak kullanılan minareye 19. Yüzyılda “Çan” ve “Saat” yerleştirildi.
Tepsi Minare (Saat Kulesi) ve Kale mescidi olarak inşa edilen bu yapılar, Anadolu’da en erken yapılmış Türk İslam yapılarından birisi olma özelliğini taşıyor. Saat kulesi ilk başta mescidin minaresi olarak kullanılmış olsa da o dönemlerde akınların sürekli olmasından dolayı gözetleme kulesi olarak da kullanılmış. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, kültürel ve tarihsel bilgi birikimin koruma altına alındığı, Tepsi Minarenin asli kimliğine kavuşturulduğunu minareye Alem takılarak görsel bir zenginlik kazandırıldığını bildirdi. İl Müdürü Almaz yapılan restorasyon çalışmalarında, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Tümer Eslek, Erzurum Müze Müdür V. Hüsnü Genç ve emeği geçenlere teşekkür etti.