Erzurum un en büyük ilçelerinden biri olan Oltu 1380 km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda Şenkaya, kuzeydoğusunda Olur, kuzeyinde Yusufeli ve Uzundere, batısında Tortum ve güneyinde Narman ilçeleri yer almaktadır.
Milli Mücadele tarihimiz içinde oldukça önemli bir yeri olan Oltu; 1918 yılında işgalden kurtulmak amacıyla Oltu İslam Komitesi – Oltu Şura Hükümetini kurmuş ve bağımsız bir Şura Hükümeti olarak 25 Mart 1918’de Ermeniler sınır dışı edilmiştir. Bu tarih Oltu’nun kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş mücadelesi sonrası bağımsızlığını ilan eden Oltu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kendi isteği ile Türkiye topraklarına bağlanmıştır.
Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğusunda yer almasına rağmen yüzölçümünün çoğunluğu Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalan Oltu’da İlçe rakımının düşüklüğü nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin sert karasal iklimine rastlanmaz.
Yüksek kısımlar ile vadi tabanları arasında iklim farkı önemli derecededir. İlçe topraklarında manganez, tuz ve linyit yatakları bulunmakta ve linyit ocakları işletilmektedir.
Günümüz itibariyle köyler dahil ilçe halkının önemli bir kısmı geçimini tarım, hayvancılık ve madencilikle sağlamaktadır. Orman ürünleri de ayrıca ilçe halkının başlıca geçim kaynakları arasındadır.
Öte yandan ilçede çıkan ve neredeyse dünya çapında bir üne sahip Oltu taşından söz etmek gerekir. Günümüz itibariyle kaynakların azlığı ve çıkarılmasının zorluğu dolayısıyla Oltu taşının kıymeti her geçen gün daha da artırmaktadır.
Ayrıca Oltu zümrütü olarak bilinen yeşil renkli, damarlı bir başka taş olan Opal taşı da son yıllarda ziynet eşyası yapımında öne çıkmıştır.
Narman, Oltu, Olur, Şenkaya yöresinde oluşu dolayısıyla ortak kültürel birikim ekseninden beslenen Oltu’da Kopuz’la başlayıp Divan Sazı ile devam eden Aşıklık geleneği bağlamında ender şahsiyetler yetiştiren zengin müzik birikiminden ayrıca söz etmek gerekmektedir.
Oltu’da Tarihi ve Doğal Mekanlar Başlıca Şöyledir;
Oltu Kalesi: M.Ö. 3. yy. Urartular döneminde yapıldığı bilinen kale sonraki dönemlerde restore edilmiştir.
Arslanpaşa Camii: 1664 yılında Çıldır Atabeklerinden Kars Muhafızı Arslan Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisindeki tek kubbeli camilerin Doğu Anadolu’daki en güzel örneklerinden biridir
Mısri Zinnun Türbesi: Oltu’da Aslanpaşa Mahallesinde yer alan türbe, kitabesine göre 1226 yılında yapılmıştır. Mısri Zinnun adının çokça bilinen Zinnun-i Mısri ile ilgisi olmadığı söylenir.
Rus Kilisesi: 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında, Rusların Oltu’yu işgal ettiği dönemde yaptırılmıştır. Kilise haç planlıdır.
Oltu Taşı: İlçenin Kuzeydoğu tarafında çıkarılmaktadır. Yarı değerli bu taş birçok ziynet eşyasında kullanılmaktadır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve süs eşyalarında kullanılmakta, işlemeciliği halihazırda usta çırak ilişkisi ile sürdürülmektedir.
Ayrıca gerek Oltu İlçe merkezi ve gerekse köylerde yer aldığı bilinen Pernek Köyündeki Kız-Oğlan Kilisesi, Oltu, Olur yolu güzergahındaki Oğlan Kalesi ve Kilisesi ile Gülbağdat gibi ziyaret makam ve mekanları da Oltu’dadır.
2017 yılı Nüfus verilerine göre nüfusu 31.001’dir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Oltu Taşı İşlemeciliği Etiketler: Oltu Taşı, Erzurum | |