Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Coğrafi İşaretli Ürün Sayımız 19 Oldu.

Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ürün Sayısı 19 Oldu.

Çortutu Pancarı ve Aşmalı Yahni Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Erzurum Ticaret Borsası tarafından tescil başvurusu yapılan Çortutu Pancarı ve Aşmalı Yahni tescil edilerek coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında Erzurum Ticaret Borsası tarafından 24.03.2021 tarihinde başvurusu yapılan Çortutu Pancarı 27.12.2021 tarihinde, yine Erzurum Ticaret Borsası tarafından 24.03.2021 tarihinde başvurusu yapılan Aşmalı Yahni 27.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal yaptığı açıklamada, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için büyük çaba ve emek harcayan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral’a teşekkür etti.

İl Müdürü Almaz, İlimizin yöresel lezzetleri tatları ve yöresel ürünleri için Türk Patent Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmasına yönelik gayret gösteren tüm resmi kurum kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerine emeklerinden dolayı müteşekkiriz dedi.

Erzurum aldığı coğrafi işaret sayısı bakımından ilk üç il arasında olurken 50 ürünün daha tescil beklediği belirtildi.

Şalgam turşusu Erzurum ve yöresinde meşhurdur. Şalgamlar, ilk önce daire şeklinde sonra küçük parmak kalınlığında ve boyunda kesilir. Turşu vurmak isteyenler küplere turşu kurar. Turşuya koku vermesi için katmak isteyenler için içine reyhan da katabilir. Turşu olduktan sonra Çor tutu pancarı yapılır. Bir miktar şalgam turşusuna, bir ölçek pirinç veya bulgur katılır, ayrıca parça et veya kavurma ile pişirilir. Şalgam turşusuna "Çor tutu" turşusundan yapılan bu pancara da "çor tutu pancarı" denir. Bilhassa kış aylarında yapılan yemek çeşididir.

Palandöken Kadın Kooperatifi lotus yemek çalışanlarından Aslı Çakır ve Günay Hurşit, Erzurum ve yöresine ait çor tutu pancarının malzemeleri ve yapımını tarif ettiler.

Çor tutu yemeğinde kullanılacak malzemeler ise 6 adet Şalgam, 150 gram Kıyma et, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı salça, Zeytin yağ veya tereyağı, Tuz, Karabiber ve Reyhan.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Erzurum'un ana yemekleri arasında yerini alan ve tescil edilen çor tutu (şalgam) pancarı yapımı ve tescillenmesi hakkında şu bilgileri verdi: “Erzurum ve yöresine ait yöresel olarak adlandırılan çok özel ve yerel bir yemek çeşidi çor tutu (şalgam) yemeğini sizlere tanıtacağım. Eski ve yerel Erzurum ağzı ile çor tutu bir pancar çeşididir. Yemek çeşididir. Çor tutu pancarı ana ham maddesi şalgamdır. Şalgam hepinizin bildiği gibi torpillerdendir, bezimsi bir sebzedir, bu sebze belki çok yerde bulunmaz. Erzurum'da derler ki birtakım hastalıkları olanlar için hiç şalgam yemedin mi, ya da hiç şalgam tarlasının yanından da mı geçmedin, ya da kokusunu da mı almadın. Şalgamları yazdan salamura şeklinde ince ince kıyılır, hatta bunun turşusu da yapılır, bunun yemeği de yapılır, bir kış yemeğidir. Yapımı çok kolaydır. Ama yemesi de bir o kadar tatlıdır, bir yiyen bir daha yemek ister. Özellikle bu malzemeleri her kes temin eder ve yapabilir. Bu mutfaklarda yerini alan bir yemek oldu. Çor tutu pancarının geçtiğimiz hafta tescilini yani coğrafi işaret belgesini almış bulunuyoruz. Bu sayede hem Türk hem de dünya mutfağına armağan etmiş olduk. Bu farklı tadı mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Eminim ki bir yiyen bir daha yemek isteyecektir. Erzurum'da çok sık yapılır. Erzurumlu hanımlar bunu sıkça yapar.”

Erzurum'un tescilli aşmalı yahnisi yapılışı

Önce aşmalar kuru (kayısılar) soğuk su ile yıkanır. Yumuşak olsun diye, Bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı konulur, küçük boyutta kuru soğanlar konulur, kavrulur. Etler de konularak birlikte kavrulur, Salçayı da ekleyip birkaç defa çevirdikten sonra su ilave edilir. Tuzu ve biberleri de konularak etler yumuşayana kadar kaynatılır. Sonra aşmalar da konulur ve kısık ateşte pişirilir. Damak tadına göre yemeğinizin ekşi olmasını istiyorsanız ekşi aşma, tatlı istiyorsanız tatlı aşma kullanılır.

Erzurum Kültür Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Yerel lezzetlerimizden haklı bir yere de sahip olan aşmalı yahni yemeğini tanıyıp tanıtacağız. Aşmalı yahni adından da anlaşılacağı gibi yerel bir yemektir. Tamamen natürel, tamamen doğal ve yerel, özgün bir yemek çeşididir. Aşmalı yahni Erzurum'a has bir yemek çeşididir. Kış yemeğidir. Erzurum'un ana yemekleri arasına girer. Aşmalı yahninin malzemeleri yaz aylarından hazırlanır, malzemeleri yaz ayında kurutulan ekşi veya tatlı kayısıların, pişirilmeden önce ılık suda ıslatılarak yumuşatılması ile hazırlanan bir yemek çeşididir. Erzurum'da da bu yemekleri tescil ettirdik. Türk Patent Kurulunda 19 çeşit yerel ürünümüz bulunmaktadır. Bu yemek ve tatlıların birçoğu özgün yemek grubunda yer alır. Su böreği gibi, cağ kebabı gibi, mantı gibi, bunların arasına şimdi de aşmalı yahni tescillendi. Aşma dediğimiz kurutulmuş kayısılardır. Bu yemeğin içerisine arpacık soğanı, haşlanmış dana eti ile bütünleşen bir yemek çeşididir. Son derece besini olan yemek çeşidi, tamamen doğaldır. Kış yemeği arasında yer alır. Damak tadına hitap eder. Yerli ve yabancı turistlere hitap etmenin onurunu yaşıyoruz. Bu yemeği bilmeyenlere tarifi verdiğimiz gibi kendileri yapıp farklı bir damak tadı ile yemek yeşim olurlar” ifadelerini kullandı.




Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz için lütfen tıklayınız